In Memorium

 

Doris Elizabeth Pluta

 

27-02-1963 – 03-08-2011

 

Doris_pluta

Doris Pluta, in Nederland ook wel Doortje genoemd is geboren op 27 februari 1963 in Köln.
Doris haar ouders waren mensen die eigenlijk geen tijd hadden voor kinderen en meer voor hun werk gingen. Dus Doris moest al op jonge leeftijd als zelfstandige optreden en ook de zorgen van haar broertje op haar nemen. Dat ging natuurlijk als kind zijnde niet goed zodat Doris in een pleeggezin werd opgenomen. Je hoort het vaker dat het vaak niet goed gaat in een pleeggezin. Ook bij haar ging dat dus niet goed. Dus werd Doris naar een ander pleeggezin gebracht. Gelukkig ging dit heel goed. Haar nieuwe pleegouders hadden een tuincentrum en daar kon Doris zich goed uit leven. Doris is een doener en houd van aanpakken. Die mogelijkheid had zij bij deze pleegouders in hun tuincentrum.

 

Ondanks dat haar pleegouders een druk leven had, was er toch tijd voor vakantie. Dus Doris ging ook voor het eerst op vakantie. Dat heeft ze als heel positief ervaren. Deze pleegouders hebben haar tot een grote meid gebracht.

Maar goed toen Doris wat ouder werd en zelfstandig begon te worden was het voor haar eigen moeder wat gemakkelijker om mee om te gaan. Dus Doris moest natuurlijk studeren en net als Moeder belastingadviseuse worden. Doris deed dit en ging na haar studie al gauw werken bij een administratiekantoor in Köln. Later ging zij voor haar zelf beginnen en nam zij haar eigen klanten over van het kantoor waar ze al werkte.

Maar Doris vond boekhouden en de hele dag op een kantoor zitten eigenlijk helemaal niet leuk. Nee bij Doris zat “Handel” in het bloed en wilde hele andere dingen ondernemen.

Doris ging in de Nostalgische Jukeboxen en autohandel met haar toenmalig man.

Zij hadden een Chalet in de buurt van Nijmegen en deden dus ook veel handel in Nederland. Toen heb ik Doris voor het eerst ontmoet. Ook ondergetekende deed in Nostalgische Jukeboxen en Doris kwam met haar man destijds wel bij mij over de vloer. Ik was toen getrouwd en had een showroom vol met jukeboxen in Briltil (Zuidhorn). Doris en ik ruilden wel eens een jukebox, ik kocht wel eens van haar en zij kocht ook wel van mij.

1n 1992 ben ik gescheiden en wat bleek, dat Doris ook in die periode is gaan scheiden. Wij wisten dat van mekaar niet maar toch in de wandelgangen is dat bij Doris ten gehore gekomen en Doris heeft mij gebeld en stond 6 uur later al bij mij op de stoep.

Toen is onze liefdes affaire begonnen. Aangezien Doris door de week nog werkte aan de boekhouding van een aantal klanten in Köln, bleef het voorlopig bij “WeekendLove”.

Ik moet zeggen dat mij dat prima beviel na een scheiding. Even lekker rustig aan doen.

Maar Doris dacht daar anders over en wilde de trein iets sneller laten rijden. Zij wilde Köln opgeven en naar Groningen afreizen. Ik was daar toen nog niet aan toe en dat ervaar zij toch wel als een teleurstelling.

Onze relatie is daardoor toch wel tot een einde gekomen. Terwijl ik Doris als een “Top” vrouw ervaar en dat je eigenlijk beter niet kon krijgen wilde ik het toch rustig opbouwen. Dus ik heb haar laten lopen.

Ik ben daarna in de horeca terecht gekomen en ben in Leek met Eetcafé De Buren en Bruin Café De Buurvrouw begonnen. Ook Doris heeft afscheid genomen van haar werk als belasting adviseuse en is ook in de horeca terecht gekomen. Ze ging werken bij haar broertje die een Café runde in Köln. Daarna als serveerster in een grote “eetschuur” in Duitsland.

Ik heb door de jaren wel steeds contact met haar gehouden en zij kwam ook wel regelmatig nog eens langs in mijn horeca etablissement in Leek.

Maar op een dag hoorde ik niets meer van Doris en heb ik haar uit het oog verloren.

Ik kreeg te horen dat Doris een man had ontmoet in het restaurant waar zij werkte en dat zij met hem een relatie is aangegaan. Ook hoorde ik dat ze Paarden etc hadden.

Ook had ik meegekregen dat Doris bij Enschede over de grens woonde.

Ik was gelukkig voor haar dat ze rust had gevonden en dacht van, die zit goed. Dus dat moet ik vergeten. Heb natuurlijk wel vaak gedacht dat het stom was om haar los te laten, want zij was echt een top vrouw.

Ik heb dus van 1996 tot medio 2010 nix meer van haar vernomen.

Vanaf 1 maart 2001 woonde ik in Marum en had ook een heuse boerderij opgebouwd met heel veel ezels en kamelen.

Ik deed regelmatig wat handel met een handelaar in Ahaus. Ik had hem wel eens gevraagd of hij Doris Pluta kende…? Nee die kende hij niet…!

Omdat Ahaus dicht bij Enschede licht in Duitsland en Doris in Paarden deed was dat natuurlijk best mogelijk. Later bleek dat hij Doris wel kende onder de naam Schulte Monting.

Ik kocht bij deze handelaar wel eens een kameel en ruilde dan een aantal ezels in.

Doris Pluta kwam dus wel degelijk bij deze handelaar en kocht 3 ezels uit de partij ezels die ik had ingeruild in maart 2010.

In de paspoort stond mijn naam en toen is Doris aan het Googlen gegaan. Jah toen kwam zij er achter dat ik ook “Boer” was en door de jaren heen een veestapel had opgebouwd.  Na lang twijfelen heeft zij mij gebeld. Ik stond patat te bakken op een Concours Hipique. Enorm verbaasd en verassend was dat.

Ik kon toen niet lang met haar praten i.v.m. mijn werk en we hebben op een later tijdstip bijgepraat.

Al gauw werd duidelijk dat haar huidig huwelijk niet zo best ging. En dat haar man zijn eigen gang wat ging. Dus zij lag in scheiding.

Doris met haar paarden

Zij vroeg mij om eens langs te komen kijken bij haar op de boerderij in Ahaus. Dat heb ik kort na ons telefoongesprek ook gedaan. Ik ben naar Ahaus afgereisd en heb haar Boerderij bewonderd. 5 Friese paarden, 1 Bont paard, 45 pony’s, 15 ezels en wat lama’s. Dus Doris had heel wat werk om deze dieren te verzorgen. Samen met Eduard verzorgde zij de boerderij. Eduard is een gepensioneerde die zelfstandig bij haar in huis woont.

Na 1 week dat ik Duitsland had bezocht kwam Doris al naar Groningen afreizen om mijn veestapel te bekijken.

Wild enthousiast natuurlijk.

Dus de molen begon weer te draaien. Het begon eerst weer net als vroeger als “Weekend Love”. Ook duurde het een paar weken en toen kwam haar zoon Joop van 12 jaar ook al mee naar Nederland. Een pracht kereltje waar ik al vrij snel een klik mee had.

Doris die haar men-diploma’s had nam met de kerst van 2010 het roer op zich met onze witte Welsch pony’s en de arrenslee.

Het ging al vrij snel, dat we samen 10 paardenstallen kochten en Doris haar 5 lieveling Friese paarden naar Groningen liet afvoeren. Veel pony’s werden verkocht en 9 ezels kwamen ook naar Groningen.

Ik ben altijd van mening geweest dat wanneer je dieren wilt houden je moet proberen er ook wat mee te verdienen. Doris was meer de meid van punten scoren en bracht graag haar paarden voor bij de keuring om maar zoveel mogelijk punten te scoren. Dit deed zij al jaren en op zijn hoogst had Doris 22 Friesen op stal staan. Achteraf kwam zij regelmatig op de A7 langs mijn kamelen en ezels rijden naar het Friese paarden sport centrum in Drachten, of naar de Keuring in het FEC in Leeuwarden of Blauwhus of naar haar opgebouwde vriendschappen in Friesland. Want Doris was in de Friese paarden wereld geen onbekende.

doripluta_artikel2

Ik ging dus later ook wel met Doris naar haar Friese paarden Vrienden. Maar bij mij toeteren de oren als ze het over de Friese paarden en hun namen begonnen. Ik werd er soms duizelig van. Maar één ding is mij wel duidelijk geworden: Doris heeft er wel verstand van.

Al gauw kwam het moment dat Doris naar Nederland wilde komen te wonen met zoon Joop in Marum.

Dus dat is gebeurd. Doris en Joop hebben zich in Marum ingeschreven. En Joop zou met het nieuwe schoolseizoen in 2011 naar De Bron in Marum. Alles was goed geregeld.

Doris en ik zouden een Stalhouderij oprichten. Ik was intussen op menles gegaan om mijn mendiploma te halen en wij hadden samen de droom om Trouw & rouwvervoer te doen met de Friese paarden. Een Paardentram, Huifwagen etc zou er moeten komen etc. De paarden waar in het verleden al wel mee gemend was werden in Bakkeveen bij Ronnie Dekker nog eens onder handen genomen voor de koets.

Intussen waren 3 Friese merries van haar geïnsemineerd en leek de toekomst ons mooi voor de ogen

We zouden met vakantie op 4 augustus 2011. Dit zou een Koetsen vakantie worden. We zouden koetsen gaan bekijken. We wilden graag een mooie witte Landauer, een Katholieke lijkkoets en een paardentram.

Maar helaas liep het allemaal wat anders.

Op 3 augustus 2011 had Doris nog een afspraak met haar echtgenoot waarmee zij in scheiding lag. Joop ging mee naar Ahaus. Doris wilde nog voor de vakantie wat dingen besproken hebben.

Maar dit heeft ze met de dood moeten bekomen. Haar echtgenoot heeft haar met 4 messteken van het leven beroofd.

Dan stort de hele wereld in.!!!!!

De moord is dus gepleegd in hun huis in Ahaus. Joop, was toen Doris al was gestorven naar kennissen van hem gebracht.

Rouwadvertentie_doris_plutaDan staat de hele wereld op de kop en heb je nix meer te zeggen. Dan moet je het doen met de Jugendambt van Ahaus die Joop, Doris haar zoon onder hoede had genomen. Dus Joop ophalen naar Nederland was niet zo gemakkelijk. Dus voor mij kwam een zware tijd aan. Doris die niet meer naast mij wakker werd, maar Joop kwam de trap ook niet meer naar beneden rennen.

Ik zag Joop als mijn eigen zoon en aangezien Joop verder geen familie heeft in Duitsland was het voor mij gauw beslist. Joop wilde naar Nederland en ik wilde graag dat Joop weer naar Nederland kwam. Ik wil  graag voor hem zorgen.

Nadat Joop elf maanden bij een pleegmoeder heeft gewoond en om het weekend en de vakanties voor de helft bij mij in Marum was is het dan eindelijk gelukt om Joop voorgoed naar Nederland te krijgen. 6 juli 2012 is Joop voorgoed weer terug gekomen in Nederland. Dus dat was feest.

Het klinkt allemaal dat het zomaar klaar was. Maar mijn Advocaat Jos Kap heeft daar een behoorlijk aandeel in gehad. Maar ook Bureau Jeugdzorg, Annet van der Horst heeft ons daar goed in ondersteund. Na heel wat gesprekken met Jugendambt en Psychologen in Duitsland, Elker Pleegzorg is het toch gelukt. Een situatie die voor onze Duitse buurlanden en hier in Nederland beslist niet alledaags was.  Ons geduld is dus goed beloond.

Natuurlijk hebben we Doris niet terug. Maar zij blijft bij ons altijd in herinnering.

Wij zorgen goed voor haar paarden, pony’s en ezels.

En de dromen die wij hadden samen probeer ik toch alleen met hulp van heel veel lieve mensen om mij heen toch te verwezenlijken. De Stalhouderij moet toch nog werkelijkheid worden. Ik denk dat Doris dat ook zo heeft gewild.

P4080108

Inmiddels is bij Doris Pluta Stables een eerste veulen geboren in Marum op zondag 22 juli 2012. Dochter van Anicka van Stal Daimler……

 

Verder zijn er de volgende Friese paarden:

Anicka van Stal Daimler geboren op 22-05-2000 Dochter van Goffert 369 en Flicka.

Esther Eveline B. Geboren op 31-05-2001 Dochter van Folkert 353 en Eveliena B.

Warnicke van Stal Daimler. Geboren 05-04-1999. Dochter van Jitse 361 en Ieabeltje D.

Siebrich geboren 02-05-1989. Dochter van Oege en Pieta.

Graf van Moenting. Geboren op 05-06-2010. Zoon van Siebrich en Onne 376

Sjouke. Geboren op 29-06-1989. Is een Ruin van Tjimme en Tiene.

doripluta_artikel

Post -en Bezoekadres

Stichting Ezelpark
Noorderringweg 5
9363 TC, Marum

E-mail

Algemene informatie W. Poelman
willempoelman@hetnet.nl

Telefoon:

0594-697830
06-53530994