Ezels

 

Ezels
Onze voorraad ezels is drastisch terug gebracht. Wij hadden op zijn hoogst 68 ezels. Op onze boerderij komt u nu dagelijks minimaal 30 ezels tegen. In de zomer maanden is dat vaak wat meer omdat er dan jonge ezels worden geboren.
Wij hebben naast de bekende grijze, bruine en zwarte ezels ook bonte, rode en mini ezels. Ook hebben we zo’n 8 stuks grote ezels w.o. 3 Franse Patou ezels, 2 Grijze Hongaarse Palach ezels, 1 Zamora Leones Spaanse ezel, 2 Grand Noir Du Berry ezels.
Verder fokken wij op rood. Deze bijzonder ezels kom je niet veel tegen. Van het nageslacht kunnen wij ook moeilijk afscheid nemen. Behalve de Hengsten dan, die worden weer verkocht.
Er zijn veel soorten Ezels en daar ben ik de laatste tijd wat meer in aan het verdiepen. Zo stammen onze bekende Ezels af van de Wilde ezels uit Afrika. Ook zijn er veel Ezels vanuit China hun reis begonnen om de wereld in te gaan als voornamelijk werkezels. Na Alexandrie reisden ze via Klein Azie naar Griekenland. De Romeinen gebruikte de dieren als werkezels in Frankrijk en Duitsland. Tot 1960 werd de Ezel eigenlijk alleen maar gezien als werk ezel. Pas na 1960 begon de Ezel pas als huisdier in trek te komen. In Nederland kennen we over het algemeen de normale huisezel. Maar er zijn natuurlijk veel rassen in de ezelwereld. O.a. in Frankrijk komen de wat grotere ezels voor zoals de Grand Noir du Berry, Provencaalse, Pyreneese,Normandische, Cotentin en Poitou ezels. Het zijn over het algemeen de grotere soort ezels vanaf 1.20 m.
Ook in Spanje komen de grotere ezels veel voor zoals de Catelaanse, Mallorca, Zamarono-Leones en Andalusische ezels. Dit zijn ook echt ezel soorten en rassen boven de 1.20 meter. Ook in Italie komen grote ezels voor als de Martina Franca, Ragusa en de bekende Pantelleria welke veel werk verrichten in Circussen.

Vanuit Amerika zijn de zogenaamde Mini ezels bekend. Een mini ezel heeft een maximale schofthoogte van 91,4 cm. Voor deze kleine ezels worden vaak heel veel geld gevraagd. Het is echter zo gefokt. Ook in onze stal hebben wij 3 grijze mini-ezels van rond de 85 cm. Tina en dochter Tanja en onze ex circus ezel Micky die nog steeds wat kunstjes kan vertonen. .

tjeertID20110328014-2

Ezelhengsten
Wij hebben momenteel 3 hengsten
Job is een kleine maat Patoui ezel. Heeft het gehele jaar lang haar.
Tjeert is onze rode kleine maat Ezelhengst.
Joris is een echt Franse Patoui ezel
Heeft u belangstelling om uw merrie (’s) te laten dekken door 1 van onze hengsten dan kunt u contact opnemen met ons, onder de genoemde telefoonnummer welke u kan vinden bij contact..
Wij hebben geen woekerprijzen en brengen de ezels zo nodig graag naar u toe. U begrijpt, hopen wij wel, dat de afstand wel bepalend is tenzij u uw ezelmerrie naar ons toebrengt. Bij voorkeur brengen wij onze hengsten alleen in de 3 Noordelijke Provincies. En natuurlijk alleen naar betrouwbare en liefdevolle adressen waar mensen op de juiste manier met de dieren omgaan en huisvesten. Wij berekenen naast de huur ook reiskosten.

ID20110328044mammaenveulen5

 

Post -en Bezoekadres

Stichting Ezelpark
Noorderringweg 5
9363 TC, Marum

E-mail

Algemene informatie W. Poelman
willempoelman@hetnet.nl

Telefoon:

0594-697830
06-53530994